Najlepsze Brownie Czekoladowe

 

aletort brownie 2880x2304 kopia scaled 1

Składniki:
– 340g masła niesolonego
– 360g czekolady gorzkiej 60%
– 6 jaj w temperaturze pokojowej
– 3 szklanki/575g cukru
– 1 łyżeczka soli 5g
– 1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego 15g
– 112g mąki pszennej
– 119g kakao

Sposób wykonania:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-180 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj prostokątną blachę o wymiarach 30x40 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
3. W misce w kąpieli wodnej na najmniejszym gazie rozpuść powoli kawałki masła i czekoladę do gładkiej
   konsystencji. Wyłącz gaz, ale pozostaw miskę na p  alniku.
4. Używając miksera delikatnie ubij jajka w dużej misce do mieszania. Dodaj cukier i sól do ubitych do
   jajek i mieszaj do momentu połączenia na wolnych obrotach.
   Wlewaj powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem do momentu połączenia. Dodaj wanilię.
5. Przesiej mąkę i kakao do  małej miski; wymieszaj razem do połączenia składników.
   Dodawaj stopniowo łyżką suche składniki do wymieszanych jajek i czekolady ciągle mieszając. 
   Wylej ciasto do przygotowanej blachy i rozprowadź równomiernie za pomocą szpachelki. 
   Piecz przez 34 minuty lub do suchego patyczka.
6. Upieczone brownie wyjmij z piekarnika, schłodź do temperatury pokojowe, a następnie w lodówce.
7. Udekoruj cukrem pudrem przy pomocy szablonu.
Krótki filmik jak przygotować brownie znajdziesz tutaj:>> 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *