Zaznacz stronę

BATONIKI OWSIANO POMARAŃCZOWE (WEGAŃSKIE)

batoniki wegańskie

  • SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (tradycyjnych, a nie błyskawicznych)  
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki daktyli, pozbawionych pestek
  • 1 szklanka niesiarkowanych suszonych moreli
  • 1/2 szklanki fig lub jagód goji
  • 2 łyżki stołowe niełuskanych ziaren sezamu
  • 2 łyżki stołowe mielonych nasion chia
  • 2 łyżeczki suszonej organicznej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane posiekaj w robocie kuchennym. Dodaj orzechy włoskie i rozdrobnij je, ale nie na proszek. Przełóż do miski. W naczyniu robota kuchennego umieść daktyle, morele i figi (jagody goji). Dodaj łyżkę wody i miksuj, aż powstanie masa, która zbije się w lepką kulę. Przełóż do miski z płatkami, dodaj ziarna sezamu, nasiona chia i skórkę pomarańczową. Zagniataj dłońmi składniki, aż dokładnie się połączą. Przełóż do formy do pieczenia o rozmiarach 20 cm x 30 cm, dociśnij, wyrównaj i pokrój na 15 batoników.

Uwaga: Jagody goji mają ciemnoczerwony kolor i wielkością przypominają rodzynki. Smakują jak skrzyżowanie rodzynek z żurawiną i wiśnią. Są słodkie i cierpkie. Możesz je zastąpić niesiarkowanymi i niesłodzonymi suszonymi borówkami lub wiśniami.

W jednej porcji: kilokalorie 155; białko 4 g; węglowodany 22 g; tłuszcz 6,8 g; nasycone kwasy tłuszczowe 0,7 g; sód 25 mg; błonnik 3,5 g; beta-karoten 191 mcg; witamina C 20 mg; żelazo 2,1 mg; foliany 16 mcg; magnez 47 mg; cynk 0,7 mg; selen 3,5 mcg